Ken je dat, dat je even – of een lange tijd – niet meer weet HOE het verder kan? Dat je vast zit?
Vaak komt het dan vrij snel weer goed. Je doet wat je altijd doet en ineens wil het weer.
Maar soms. Soms wil het gewoon echt even niet.

Ik zat zelf in zo’n freeze periode en ik begreep het niet. Ik kan altijd bij een ander direct het hoekje om kijken. Altijd even verder en anders kijken waardoor de ander vol vertrouwen weer verder gaat. Maar ineens kon ik bij mezelf het niet zien.

Blog freeze

Breinstress & Freeze

Wat gebeurt er als je bevriest?

Oerbrein, het reptielenbrien

Ons oerbrein, het oudste brein kent 3 manieren van reageren. Het is je eerste reactie als je onveilig bent, of gevaar ziet. Je gaat dan:

  1. Vechten
  2. Vluchten
  3. Bevriezen – Freeze

Vechten en vluchten zijn duidelijk, daar ben je actief. Maar bevriezen, hoe werkt dat?

  • Bevriezen kan letterlijk zijn dat je stil blijft zitten tot het gevaar over is
  • Bevriezen kan ook zijn, dat je het niet meer even weet.

En de mooiste verklaring hoorde ik laatst en die snapte ik direct.

Mijn denken (dat is je andere brein, je neocortex, ons nieuwste brein) weet wat de toekomst gaat brengen. Ik heb er vertrouwen in.
Alleen mijn oerbrein weet het niet.
Ons oerbrein zit in het hier en nu. Het kan niet denken en niet vooruit kijken.

Vooruitkijken & vertrouwen

Vooruitkijken doe je op ervaring, op gevoel. Maar in dit geval zijn de stappen te groot, te ver out of the box.
De stappen zijn voor mij nieuw, niet vertrouwd.  En dus sus ik mezelf in slaap met de gedachte dat het allemaal goed komt. Gelukkig heb ik dat vertrouwen dan weer wel.

Kijk, ik ga verhuizen en laat mijn woning verbouwen. Duhh, dat is wel spannend, maar toch niet zo heel erg spannend, toch?
Iedereen verhuist wel een keer in zijn of haar leven. Ja, toch?
Klopt en toch is dit voor mij té spannend, mijn hele lijf protesteert. Mijn hoofd is bezig met de verbouwing en daarnaast is bijna geen ruimte in mijn hoofd voor iets anders. Ik verhuis weg van mijn vertrouwde stad en dat is best een dingetje.

Breinstress & backtracking

Ik kijk graag met een open en nieuwsgierige blik het hoekje om. Mijn motto #andersgoedisookgoed laat zien dat ‘anders denken, creatief denken’ heel krachtig kan zijn.
In gesprekken met psychologen, coaches en andere goedbedoelde mensen voor mijn persoonlijke ontwikkeling kom ik er keer op keer achter dat er iets geks aan de hand is. Ik praat blijkbaar niet “Hoe het hoort” en pas niet in een hokje.
Blijkbaar spreek ik een andere taal. Ik blijf op zoek naar de juiste woorden, zodat de ander mij begrijpt. Doodvermoeiend. Frustrerend. Stressvol. Op zoek naar “Wat Werkt Wel” voor mij deel ik mijn persoonlijke ervaringen en inzichten.

© Fotografie Hannah Hanssen

#Breinstress
#ijskast
#bevriezen
#freeze