Boxed-in of in the box. Zoek de verschillen. Het lijkt zo op het eerste gezicht hetzelfde. In beide gevallen is het iets met een box, waar je in zit. Mee eens?

En toch is er een hemelsbreed verschil tussen boxed-in en In the box. Iets met flow & intuitie?
Blog Eline Brinkman Breinstress-inthebox

In the Box

Na een verwen-weekeinde van 2 dagen schilderen ben ik weer helemaal “into creativity”. Om maar even in het Engels te blijven. De kunstenaar in mij is wakker gekust. Echer niet voor lang. Mijn Linker hersenhelft wil weer lekker in de weer met schrijven en kijk, schrijven is natuurlijk heel creatief, maar dat doe ik voornamelijk op verstand en gevoel. Oeps. Schrijf ik daar zo maar het woord gevoel op? Ik, die eigenlijk niets heb met voelen? HOE dan? Intuïtief is een beter woord. En ervaring. Je denkt toch niet dat ik zomaar “out of the bleu” (ja, dat Engels gaat lekker) al deze blogs uit mijn linkermouw schud? Daar heb ik echt wel wat kilometers, schrijven en aandacht in gestopt. Overdenken, analyseren, uitproberen, herlezen.

Rationeel & intuïtie

Gek genoeg na al dat denken & bedenken schrijf ik uiteindelijk toch iets anders op dan ik bedacht had. En dat is oké. Intuïtief schrijven is dat en de flow waar ik in kom, denk ik. Dat je iets denkt & zegt en toch heel vanzelfsprekend iets anders gaat doen. Op je gevoel af in flow, omdat je weet wat je rationeel bedacht hebt vaak zinnig is, maar je intuïtie weet het soms echt beter.

Doe je mee?

Terug naar Boxed-in of in the box. In die 2-daagse creatieve workshop à la Hunderwasser gaan we op onderzoek uit. Heel simpel. Hij had iets met spiralen, dus hup, aan de slag. Maak op een groot vel een spiraal waar je met een hele, hele kleine cirkel begint en steeds groter en groter gaat. Net zolang totdat het vel gevuld is. Doe je mee? Dit kun je snel doen of heel langzaam. Ik koos voor een middenweg met 2 kleurlootloden in mijn hand. Zo heb ik direct wat body en iets meer contact met het papier. En daarna precies andersom. Van buiten naar binnen. Dus, zo groot mogelijk beginnen en piep klein eindigen. Prima te doen.

Spiralen & beweging

Met het maken van de twee spiralen gebeurt er helemaal niets. Maar kijkend naar de spiralen. Wow, daar gebeurt het, bij mij dan, hè. Ik kijk naar de 2 cirkels en voordat ik het zelf begrijp krijg ik het benauwd, onrust. Ik moet en zal eruit, weg uit die ene spiraal. NU. Bij de eerste tekening, waarbij ik klein begin en groot eindig, voel ik mij opgesloten en het maakt mij niets uit welke kant we op gaan. Vreemd genoeg, want naar buiten klinkt als vrij zijn en dat is ik wel wat ik normaal gesproken fijn vindt. En toch, ik wil weg bij deze spiraal en voel me opgesloten, boxed-in. Ik voel mij stuurloos, een ongeleid projectiel.

Van buiten naar binnen geeft beweging

Kijkend naar de andere tekening voel ik me goed. Daar kijk ik van buiten naar binnen. Fijn! Veilig en vertrouwd. Dat geeft beweging, dat geeft goede energie. Al langer probeer ik me voor te stellen HOE ik naar binnen kan gaan – iedereen heeft het erover – het is echt een mode woord, maar er kwam geen werkbaar beeld bij kijken. Kijkend naar deze twee spiralen lukt het dus wel.

Flow & gebruiken wat er is

Van buiten naar binnen geeft bij mij flow, dan begeef ik mij in the box”.Of liever gezegd dan kom ik in “mijn eigen” vertrouwde omgeving. Alle pijlen gaan op dat moment dezelfde kant op, namelijk naar het midden en ik maak gebruik van wat er is. Dan ben ik in beweging en ga ik de juiste kant op. Met heel mijn body & mind. Intuïtief. Een heerlijk gevoel. Ik weet dat ik veel introverter ben dan ik ogenschijnlijk over kom en nu snap ik het ook. Ik begrijp ineens waarom ik doe zoals ik doe en hoe ik van betekenis kan zijn. Dus na 2 dagen wat aanklooien met verf, stiften en kleur potloden en doen wat de juf opdraagt (niet helemaal mijn ding, maar dat had je misschien wel al door 😊) voel ik mij veilig en vrij genoeg om in een recordtijd een ander werk te maken waar ik blij van word.

Ik ben een in the box-denker

Dus, boxed-in voelt opgesloten en gaat buiten jezelf om, dat gebeurt en daar heb je mee te dealen. En in the box? Dat geeft bij mij flow. Heerlijk. Helder.

Lees ook mijn blog over voelen en nieuwsgierig geworden naar mijn schilderwerk?

Eline | blikopener

Breinstress & backtracking

Ik kijk graag met een open en nieuwsgierige blik het hoekje om. Mijn motto #andersgoedisookgoed laat zien dat ‘anders denken, creatief denken’ heel krachtig kan zijn.
In gesprekken met psychologen, coaches en andere goedbedoelde mensen voor mijn persoonlijke ontwikkeling, kom ik er keer op keer achter dat er iets geks aan de hand is. Ik praat blijkbaar niet “Hoe het hoort” en pas niet in een hokje.
Blijkbaar spreek ik een andere taal. Ik blijf op zoek naar de juiste woorden, zodat de ander mij begrijpt. Doodvermoeiend. Frustrerend. Stressvol. Op zoek naar “Wat Werkt Wel” voor mij deel ik mijn persoonlijke ervaringen en inzichten.

©foto: aan het werk in een atelier van een ander
(kleur bewerking Eline Brinkman)

#breinstress
#flow
#in the box
#andersgoedisookgoed
#gebruikwateris