Je intuïtie verkopen, heb je daar al eens over nagedacht. Hoe doe je dat? Ik vind het lastig. Bij mij gebeurt veel in de onderstroom. Onderstroom, het moet niet vager worden. Daar heb je helemaal gelijk in, maar hoe verwoord ik het dan wel? Dat je al heel veel ideeën en meningen voorbij hebt zien komen en dat je nog steeds niet je vinger er op kan leggen. Dat je weet – ja, lekker arrogant – dat het intuïtief klopt wat je denkt, maar nog geen clou hebt waarom.

Blog Mindset Eline Brinkman blikopener

Mindset & de belofte

Eline Brinkman | blikopener

Dat heb ik met het woord mindset. Echt een modewoord, dat lekker makkelijk verkoopt. “Je moet gewoon even je mindset veranderen.” Brrr. “Gewoon even”, dat dus. Alsof het voor iedereen zo makkelijk is. Ik ben een positivo, dus met mijn positieve mindset zit het wel goed en toch….

Wat betekent mindset eigenlijk? Een Nederlands woord is er niet echt. Mindset is de manier waarop je denkt. Een patroon, dat je ontwikkeld hebt gedurende je leven. Zoiets?

blije geit

Zo ben ik eigenlijk altijd een positieve blije geit. Ik heb blijkbaar een manier gevonden, die voor mij werkt. Positief zijn. Altijd eerst alles met een positieve blik bekijken. Gek worden anderen soms van mij. Die willen erkenning voor hun negatieve mood. Dat mag toch? Zeker, dat mag zeker, maar ik kan het niet laten om er dan toch ook de positieve kant ervan in te zien.

Zo wil ik ook altijd alles zelf doen en oplossen. Lang leve internet waar je alles kan opzoeken en kan onderzoeken. Maar niet iedereen is zo. Er zijn mensen die graag samen iets oplossen en zo zijn er ook mensen die eerst een doemscenario tevoorschijn toveren: ”Ik kan dit niet, nee. Ik kan dit echt niet en ik ga het niet doen ook”.

mindset-mix

Of mensen, die een leuke mindset-mix hebben. Zo werd ik eens gebeld door een vriendin die graag een probleem bij de ander neergooit, bij mij in dit geval. En dan het liefst direct een kant en klaar antwoord wil hebben. “Eline, ik zit in een andere huurauto en nu weet ik niet hoe ik de versnelling in zijn achteruit krijg”. Echt waar, ik word daar gewoon dwingend over opgebeld. Zelf had ik allang met mijn mobiel op internet naar het antwoord gezocht, maar deze vriendin dus niet. Een totaal ander denkpatroon en een totaal andere mindset dan de mijne. Haar 1ste reactie is dus: ik kan dit niet, hoe dan? Ik heb haast, zo lukt dit niet. Paniek alom. Haar 2de reactie is: “wie kan ik bellen, die opneemt en het antwoord weet?” En eerlijk is eerlijk, ik neem op en geef haar ook direct een werkbaar antwoord. Dit werkt dus voor haar. Een prima mindset, toch?

een valse belofte

Waar komt dan mijn weestand van het idee mindset vandaan? Positiviteit werkt, toch? “Het is de belofte. De belofte die het woord mindset inhoudt. De verwachting dat als je nu maar “even gewoon” je mindset verandert, je alles kan worden wat je wilt. Ja, toch. Dat is de belofte, toch? Mee eens? Het gaat voorbij aan het feit dat je al een berg aan ervaringen mee hebt gekregen in het leven. Manieren van werken die je dierbaar zijn, ook al zijn ze niet altijd werkbaar. Ze zijn vertrouwd, hardnekkig, maar ze zijn wel van jou. Het gaat voorbij aan het feit dat veranderen voor de één gewoon makkelijker is dan de ander.

En toch lees ik dan ergens op internet: ”met deze 5 stappen verander je je mindset”. Het eerste dat ik dan denk is: zou het beklijven? Kan je in een training jezelf zo snel deprogrammeren? Heb je dan niet iets anders, iets extra’s nodig?

werkt het voor jou?

Deze blije geit is vandaag wat neerslachtig. Er zit geen licht in de lucht. Geen energie, geen zin. Ik laat het even zo. Jezelf opkrikken & veranderen. Dat moet je niet altijd willen. Je bent goed genoeg, precies zoals je bent. Is het handig, werkt het voor jou? Prima. Vooral zo laten. Werkt het niet, doe het dan eens anders.
Hoe? Probeer uit, ga op avontuur. Je weet vaak zelf wat werkt voor jou. Lukt het niet? Ook goed. Jij bent precies goed. Zwartkijkers, dwarskijkers, andersdenkenden. We hebben ze broodnodig. Ik ook.

Eline | blikopener

Breinstress & backtracking

Ik kijk graag met een open en nieuwsgierige blik het hoekje om. Mijn motto #andersgoedisookgoed laat zien dat ‘anders denken, creatief denken’ heel krachtig kan zijn.
In gesprekken met psychologen, coaches en andere goedbedoelde mensen voor mijn persoonlijke ontwikkeling, kom ik er keer op keer achter dat er iets geks aan de hand is. Ik praat blijkbaar niet “Hoe het hoort” en pas niet in een hokje.
Blijkbaar spreek ik een andere taal. Ik blijf op zoek naar de juiste woorden, zodat de ander mij begrijpt. Doodvermoeiend. Frustrerend. Stressvol. Op zoek naar “Wat Werkt Wel” voor mij deel ik mijn persoonlijke ervaringen en inzichten.

© Fotografie Hannah Hanssen
(kleur bewerking Eline Brinkman)

#breinstress
#mindset
#debelofte
#andersgoedisookgoed
#jemoetgewoon…
#blijegeit